fbpx

Duimzuigen en de speen

De invloed van duimzuigen op het gebit

Kleine kinderen hebben vaak een grote zuigbehoefte, waardoor duimzuigen en het zuigen op een speen veelvoorkomend is. Dit is niet erg, maar het is wel fijn als deze gewoontes worden afgeleerd voor het zesde levensjaar. Op deze leeftijd breken de permanente tanden door. Door het zuigen op vingers of een speen kan de stand van de kaak veranderen, waardoor tanden scheef gaan staan en mogelijk een beugel noodzakelijk is. Daarbij heeft het ook invloed op de spraakontwikkeling, dus stimuleer uw kind om ermee te stoppen.

Hoe stopt u deze gewoonte?

Dit is vaak een behoorlijke klus, maar het is verstandig om rond de eerste verjaardag dit af te leren. Is uw kind ouder dan acht maanden, dan is de zuigbehoefte enorm afgenomen. Hierdoor is het stoppen met de speen of zuigen op de duim veel eenvoudiger. Enige tips om uw kind optimaal te ondersteunen, zodat de stand van het gebit niet langer wordt beïnvloed:

– Geef complimenten en toon begrip;
– Stimuleer goed gedrag met stickers, cadeautjes, etc;
– Oefen geen druk uit, maar ga stapsgewijs te werk;
– Word niet boos, want dit werkt ook averechts;
– Geef de speen overdag niet meer, maar beperk het tot het slapengaan;
– Verwacht niet teveel tijdens spannende periodes, zoals feestdagen, verjaardagen of veranderingen in de persoonlijke sfeer;
– Bied in plaats van de speen een knuffel aan bij het naar bed gaan.