fbpx

Tandletsel

Tandletsel, wat nu?

Soms moet u met spoed actie ondernemen, vanwege tandletsel. Er breekt een tand af, er zit iets los in de mond of u heeft een ongeval gehad. Wat moet u doen?

Ongelukjes bij kinderen

Bij kinderen kan het nog wel eens gaan om een melktand. Die kan de tandarts niet terugplaatsen, want dan worden permanente tanden en kiezen mogelijk beschadigd. Neem de tand dus mee naar de tandarts voor controle, zodat er beoordeeld wordt wat de beste optie is. Is er een melktand afgebroken? Dan is het vaak nodig om deze te behandelen, zodat er geen scherpe randen overblijven. Gaat het om een blijvende tand, dan kunt u hieronder verder lezen, want dit is dezelfde behandeling als bij volwassenen.

Tandletsel bij volwassenen

Is er een tand losgeraakt uit uw kaak? Zorg ervoor dat u de wortel van de tand niet aanraakt met uw handen, want hierdoor doodt u de cellen. Hierdoor wordt de kans op een succesvolle behandeling kleiner! Neem de bovenkant van de kant en spoel het geheel enkele seconden af met koud water, zodat vuil wegspoelt. Plaats daarna de tand terug in de mond, zodat er zoveel mogelijk wordt gered. Ook als dit niet perfect meer past is dit de beste optie, maar alternatieven zijn: de tand bewaren in tussen kiezen en de wang of in een beker melk.

Speelt u een risicovolle sport, waarbij het risico op schade aan tanden en kiezen aanzienlijk is? Informeer eens bij uw tandarts naar een customized gebitsbeschermer, zodat de schade beperkt blijft.

Terugplaatsen van een afgebroken tand

De tandarts beoordeelt of de tand kan worden teruggeplaatst. Is dit niet meer mogelijk, dan vervangt de specialist de tand met een vulling.